Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Těstoviny

30. prosince 2008 v 14:18 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady
Těstoviny jsou základní stravou Italů, v italské kuchyni nepostradatelné a mnohem oblíbenější než chleba, polenta a rýže.
Těstoviny, italsky pasta nebo pasta alimentari, se dělí do dvou hlavních skupin:
  • připravené z průmyslově vyrobeného těsta z mouky a vody se nazývají pasta secca (těstoviny, které se prodávají v obchodě)
  • čerstvé těstoviny se připravují z mouky a vajec a nezývají se pasta all'uovo nebo pasta fatta in casa (tzn. doma vyrobené těstoviny)
Původ a vývoj těstovin
Kde těstoviny vznikly, na tom se historikové dosud nedohodli. Snad jsou původní v Itálii, kde je vyvinuli Etruskové podle řeckého receptu na koláčové těsto nakrájené na proužky a nazývané laganon, ze kterého patrně vznikl výraz lasagne.
Do 15. století se těstovinám říkalo vermicelli neboli "červíci" a na Sicílii maccheroni.
Dnes jsou makarony obecně používaným názvem pro všechny typy průmyslových těstovin.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama