Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Puškvorec

20. prosince 2008 v 16:13 | z knihy o koření
Vyskytuje se v jihovýchodní Asii, Indii, Rusku, Balkáně, Evropě.
Historie
Do Evropy ji přinesli Arabové a jihovýchodní Asie, kde byla již ve starověku ceněna jakp prostředek na žaludek. V Evropě se pěstuje od 16. století.

Použití
Z puškvorce se používá oddenek, který se na podzim vykope, zbaví listů a kořínků, dobře očistí, rozkrojí na polovinu a suší na chladném místě.
Kuchyně
Kořen je jednou z hlavních surovin pro výrobu žaludečních likérů.
Kanduje se cukrem.
Zdraví
Kandovaný puškvorcový kořen posiluje žaludek a je prostředkem při žaludečních problémech.
Čaj posiluje obranyschopnost a chrání před infekcemi.

POZOR:
Puškvorcová silice je při vnitřním užití jedovatá, nebo může dráždit kůži a sliznice.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 lila lila | Web | 24. prosince 2008 v 12:17 | Reagovat

tuto rostlinku používají i v kdejakých pohádkách

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama