Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Křen (Armoracia rusticana)

4. srpna 2008 v 20:42 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady, Magické rostliny
Palčivý kořen křenu selského se čerstvý strouhá, někdy se prodává i sušený. Používá se hlavně do omáčky, která se tradičně jí s hovězím. V Evropě se strouhaný křen ochucuje strouhaným jablkem a zalévá silným hovězím bujonem.

Lidové pověry
Věřilo se, že nastrouhaný kořen křenu poházený kolem domu zahání zlo
Léčivé vlastnosti
Křenové placky připravené z listů se mohou používat k ošetření omrzlin, ztuhlých svalů, při léčení revmatismu a zánětu sedacího nervu.
Šťáva z křenu smíchaná s bílým vinným octem je prostředkem k zesvětlení pih.
Kořen namočený v mléce poslouží jako pleťové mléko.
!POZOR!
Těhotné ženy a osoby trpící ledvinovými potížemi by neměly používat velké dávky křenu po delší dobu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama