Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Sušené ovoce

20. července 2008 v 22:43 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady
Zralé plody ztrácejí při sušení většinu vody vázané v roztoku přírodních cukrů a vydrží dlouhou dobu.
Způsob sušení
Přibližně 2,5 kg čerstvého ovoce se usuší na 0,5 kg. Ovoce se sklízí ručně, stopky a pecky se odstraňují. Potom se dezinfikuje kouřem a třídí se, nakonec se rozprostře na slunci k sušení.

Sušené ovoce v kuchyni
Sušené ovoce je sladší a hutnější než čerstvé, které při pečení ztrácí na kvalitě. Sušené ovoce se používá do ovocných sladkostí, drobného pečiva. Může se jíst i přímo, kandovat jako cukrovinky, míchat s obilninami nebo zdobit šlehačkou, jogurtem a pudinkem.
Balíčky míchaného sušeného ovoce i jednotlivé druhy lze běžně koupit v obchodech. Rozinky, a sultánky se obvykle prodávají umyté a připravené k použití, ostatní sušené ovoce by se mělo nejdřív omýt a osušit. Ovoce se může máčet i přes noc a potom ve strjné tekutině vařit.
Sušené ovoce:
  • Fíky - podávají se přímo nebo se přidávají do kompotů nebo nasekané do moučníků a ukrovinek
  • Hrušky - používají se do kompotů a slavného švýcarského hruškového chleba
  • Broskve - používají se do ovocných kompotových směsí, na koláče a do zavařenin
  • Švestky - jí se přímo, bez další úpravy, nebo v koláčích, pudincích, omáčkách, mohou se kandovat nebo nakládat na brandy a octa
  • Meruňky
  • Datle - pojídají se přímo nebo se používají do pečiva a cukroví
  • Banány - používají se při pečení moučníků, vakuově sušené pyré z vyzrálích plodů se zpracovává na banánovou mouku
  • Rozinky - jsou součástí müsli ve směsi s ořechy a uplatňují se v nejrůznějším pečivu
  • Sultánky
  • Jablka - jí se přímo nebo se používají při pečení sladkostí
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 blablinza7 blablinza7 | Web | 21. července 2008 v 22:30 | Reagovat

susené ovoce já moc nerada,ale když už tak jedině jablíčka:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama