Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Řapíková a stonková zelenina

20. července 2008 v 22:39 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady
Asparagus officinalis - chřest
Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, která se pěstuje asi ve dvaceti odrůdách, z nichž nejběžnější je zelená a bílá, oblíbená především ve Francii, Belgii, Itálii. Chřest se podává teplý s máslem nebo studený vařený s kyselou omáčkou. Připravují se z něj také polévky, nákypy a další pokrmy.

____________________
Cynara scolymus - artyčok zeleninový
Původem ze severní Afriky, nyní pěstovaná i v Evropě jako zimní zelenina a v severní Americe po celý rok. Malé artyčoky se nakládají do octa celé. Artyčoky se mohou péci, smažit, vařit, plnit a podávat s různými omáčkami a dresinky. Stonky artyčoku se přidávají do polévek a dušených jídel. Mladé čerstvé artyčoky se mohou jíst i syrové.
____________________
Foeniculum vulgare - fenykl sladký
Má chuť anýzu. Pojídá se syrová po celý rok, ale i vařená, dušená nebo grilovaná, přidává se do masových nádivek.
____________________
Cichorium intybus - čekanka salátová
Má nahořklou chuť, používá se syrová do salátů nebo se dusí a smaží.
____________________
Apium graveolens - celer řapíkový
Byl vyšlechtěn v Itálii v 16. století. Celer je dostupný po celý rok čerstvý i konzervovaný, jí se syrový nebo vařený.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 maja010 maja010 | Web | 30. července 2008 v 19:58 | Reagovat

Chřest ani artyčoky jsem ještě nejedla. Někdy si na ně někam zajidu.

2 Halucinace - admin Halucinace - admin | 30. července 2008 v 22:52 | Reagovat

Musím se přiznat, že jsem chřest poprvé ochutnala před pár dny (na pizze). A je moc dobrý.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama