Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Plodová zelenina

20. července 2008 v 22:39 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady
Solanum melongena - lilek vejcoplodý
Lilek nazývaný také jako baklažán. Tvar plodů je různý a barva může být od bílé po tmavěfialovou, která je nejběžnější. Moučnatá žlutozelená dužina se pojídá vařená nakrájená na kousky, smažená, nebose lilek vydlabe a plní nádivkou. Je bohatý na minerální soli fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa a manganu.

____________________
Capsicum annuum - paprika
Původem z tropické Střední Ameriky, se rozlišuje na papriku zeleninovou a kořeninovou, kam také patří chilli papričky. Paprika má různé tvary, barvy avelikosti. Sladké papriky mají příjemnou chuť a mohou se jíst syrové nebo pečené a vařené.
____________________
Persea americana - avokádo
Výživné plody se pěstují v mnoha tropických zemích. Pěstuje se ve dvou odrůdách, jedna s tmavě zelenou slupkou, druhá s bradavičnatou černou slupkou. Používá se do salátů, polévek, omáček a šlehané pěny nebo se podává jako předkrm, je také součástí mexických pokrmů.
____________________
Solanum lycopersium - rajče
Pocházíz Jižní Ameriky a kdysi se mu říkalo "jablko lásky". Rajče je příbuzné bramboru, plod je bobule. Různé tvary a velikosti zahrnují odrůdy zelené, švestkové, masité a tešňové. Rajčata jsou k dostání po celý rok, čerstvá nebo konzervovaná, jí se syrová nebo vařená. Z čerstvých rajčat se dělá šťáava, protlak nebo kečup, zelená rajčata se nakládají do octa a připravuje se z nich chutney.
RECEPT:
Rajčatové chutney ze zelených rajčat
Ingredience:
1kg nezralých rajčat, 12 stroužků česneku, 200g práškového cukru, 100g rozinek, 2 čajové lžičky čilli nebo pálivé papriky, 1/2 čajové lľžičky mletého zázvoru 1/2 šálku octa, sůl
Příprava:
Spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Česnek pečlivě utřeme a vaříme v malém množství vody s rajčaty, kořením, cukrem a solí doměkka. Přidáme ocet a rozinky a vaříme dál, až směs pěkně zhoustne. (vaříme bez pokličky). Pak uložíme horkou směs do šroubovacích sklenic a pevně zašroubujeme. Chutney vydrží ve sklenicích 1 rok, není potřeba jej dále konzervovat za podmínky, že ho dáváme do sklenic ještě vařící.
Doporučená příloha:
Chutney je vhodná příloha k masu.
Vaření.cz - recepty a zajímavosti z kuchyně
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 maja010 maja010 | Web | 30. července 2008 v 12:51 | Reagovat

zajímavé čteníčko! :-)

2 Jana Novotná Jana Novotná | E-mail | 26. dubna 2009 v 13:32 | Reagovat

ahoj dozvěděla jsem se tady téměr vše co jsem potřebovala ale nikde jsem se ještě nedozvěděla co to je plodová zelenina všude se totiž píše že je to např. paprika okurka atd. ale já bych se chtěla dozvědět co to je?????

3 Jana Novotná Jana Novotná | E-mail | 26. dubna 2009 v 13:33 | Reagovat

JINAK HEZKEJ BLOG!!!!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama