Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Peckoviny

20. července 2008 v 22:40 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady
Broskvoň (Prunus spp.)
Broskvoň, pravděpodobně čínského původu, má přes 2000 odrůd. Sametově měkká slupka plodu obklopuje pevnou šťavnatou dužinu s velkou peckou. Broskve se v zásadě dělí na plody s oddělitelnou nebo s přirostlou peckou, jí se čerstvé, konzervované nebo sušené, v dezertech nebo kompotech a likérech.
____________________
Nektarinka (Prunus spp.)
Nektarinka je podobná broskvi, ale má hladkou slupku. Má sladkou, šťavnatou dužinu a obvykle se podává jako dezertní ovoce. Také se zavařují.

____________________
Datlovník (Phoenix spp.)
Datle se pěstovaly původně jen v pouštních oázách jižního Alžírska a Tunisu, dnes rostou také v Americe v jižní Karolíně a v arizoně. Datle můžeme koupit po celý rok čerstvé nebo sušené, přidávají se na ovocné mísy nebo se plní smetanovým sýrem. Dobře se zmrazují a vydrží tak delší dobu jako čerstvé.
____________________
Třešeň a višeň (Prunus cerasus)
Oblíbené odrůdy třešní jsou Napoleon Biggarreau, Frogmore Early a srdcovky Merton Heart a White Heart. Nejlepší odrůdou višně pro zavaření je morella, výborná na koláče a džemy. Třešně a višně jsou k dostání i kompotované, používají se do různých likérů a brandy.
____________________
Meruňka (Armeniaca vulgaris)
Pochází z Číny, dozrává v létě. Sladká dužina s peckou uprostřed je pokryta jemnou slupkou. Meruňky jsou k dostání čerstvé, sušené nebo konzervované, jedí se čerstvé nebo v moučnících, připravuje se z nich víno, brandy, zavařeniny a cukrovinky.
____________________
Slivoň (Prunus domestica)
Slívy (nebo také švestky) jako ovoce pozdního léta a časného podzimu se rozlušují podle použití - k jídlu nebo zavaření. Oba typy se jedí i čerstvé, i když slívy vhodné k tepelnému zpracování jsou kyselejší a sušší ve srovnání se šťavnatými a chuťově vynikajícími stolními slívami.
  • Ryngle jsou slívy se žlutozelenou slupkou
  • Mirabelky jsou malé zlatožluté slívy - rozvářejí se na džem a dělá se z nich likér
Většina slív se jí jako čerstvé ovoce a ze všech se mohou připravovat džemy a kompoty. K dostání jsou čerstvé, sušené, konzervované.
____________________
Liči čínské (Litchi chinensis)
Liči se běžně považuje za ovoce, ale může se použít také jako ořechy. Jí se čerstvé, konzervované nebo zpracované na sirup. Sušené plody mají oříškovo-rozinkovou chuť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ika ika | Web | 29. července 2008 v 19:52 | Reagovat

další super článek =), tahle rubrika mě fakt moc baví, je to vždycky stylově napsaný =)

2 MINA136 MINA136 | E-mail | 12. března 2009 v 17:26 | Reagovat

je to dobry hledam neco na referat ale spis bych potreboval i neco obecne o peckovinach takze je to tak prumnernej clanek

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama