Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Ovoce

20. července 2008 v 22:43 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady
Pokusy s pěstováním ovoce jsou staré přes 8000 let. Archeologové našli doklady v podobě zkameněýích jablek v pravěkém tureckém sídlišti. Také neolitická sídliště v Dánsku a ve Švýcarsku poskytla fosilní zbytky ovoce, jako jsou trnky, ostružiny, maliny, jahody, borůvky a planá jablka. Tato jablka byla větší než dnešní.
Meruňky a broskvoně pěstovali v Číně už před 3000 lety. Postupně se šířily na západ, a protože meruňky zdomácněly v Arménii, začali je Římané nazývat armeniacum, "arménská jablka".

V Arménii, severní Persii a na úpatí Kavkazu jsou oblasti, kde se ve starověku rozprostíraly nejlepší sady. Zde je domov vinné révy, kdouloní, granátových jablek a snad i švestek a slivoní.
Pomerančovník, původem z Číny, se pravděpodobně objevil v Indii během 1. století, odkud se dostal na východní pobřeží Afriky do Levanta.
V 17. a 18. století začala významná výměna ovoce mezi Evropou a Amerikou. Jahody vyšlechtěné v Americe byly poprvé dovezeny v roce 1660 a americká jablka se začala prodávat na londýňských trzích v 70. letech 18. století spolu s banány z Karibské oblasti a také s novou rostlinou s jasně růžovými až tmavočervenými řapíky, o níž nikdo nevěděl jak ji má vařit. Rostlina se nazývá rebarbora.
Ananas je jediným ovocem pocházejícím ze Střední Ameriky, které dosáhlo světového věhlasum než došlo k oblibě avokáda.
Jihovýchodní Asie byla štědře obdařená plody jako banány, mango, karambola atd.
Zpracování ovoce
Slupka všech citrusových plodů obsahuje aromatické látky, vonné silice, které se využívají při vaření, pečení, výrobě likérů, nezbytné jsou i v kosmetice jako složka parfémů.
Bezpočet druhů ovoce se používá k ochucení likérů a brandy, z těch nejznámnějších jsou to pomerančové curacao a griotka vyráběná z višní.
Kyselina citronová je obsažena hlavně v dužině plodu, je užitečným vedlejším produktem citronů. Vyrábí se v krystalické formě a používá se k ochucení osvěžujících nápojů a cukrovinek. Enzymy papájí a ananasuse využívají k nakládání masa, protože pomáhají rozkládat bílkoviny.
Nákup ovoce
Při nákupu ovoce dávejte pozor, nemají-li plody měkká a otlačená místa. Pokud možno dejte při koupy přednost ovoci volně vystavovanému než balenému a kupujte raději sezonní druhy ovoce, které jsou nejen chutnější, ale i levnější. Nebudete-li jíst ovoce hned, je lepší kupovat plody mírně nedozrálé a nechat je doma dva, tři dny dojít při pokojové teplotě.
Ovoce v kuchyni
Čerstvé, konzervované nebo sušené ovoce má v kuchyni nejrozmanitější použití. Oblíbené jsou ovocné saláty a dezerty, ale i kombinace ovoce se sýrem nebo vařeným nebo pečeným masem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Evique Evique | Web | 20. července 2008 v 22:47 | Reagovat

mas zajimavej blog ,libi se mi, ze neni ,,o nicem " :)

jestli si chces trochu pocist tak jukni na http://leftside.blog.cz/0805/neonacismus-nebo-anarchie a klido tam nech koment co si o tom myslis ;)

2 maja010 maja010 | Web | 21. července 2008 v 22:07 | Reagovat

Některé  informace z historie jsem věděla, ale je tu také spousta nového. Tvůj blog je super.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama