Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Listová zelenina

19. července 2008 v 11:28 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady
Lactuca sativa
pochází pravděpodobně ze Středozemí, v současnosti se pěstuje na celém světě ve třech hlavních typech:
  • ledový
  • římský
  • hlávkový
Salát se může dusit nebo dávat do polévky - běžně se jí čerství.

____________________
Spinacea oleracea - špenát setý
Pochází z Persie. Je jednoletou rostlinou, k dostání po celý rok. Je dobrým prostředkem na prevenci rakoviny. Špenát se doporučoval na vysoký krevní tlak (obsahuje draslík, který reguluje krevní tlak) a zácpu.
____________________
Taraxacum officinale - pampeliška
Planá luční rostlina s jasně žlutými úbory a s dlouhým kulovým kořenem. Mladé listy pampelišky se mohou před rozkvětem sbírat a jíst čerstvé - později hořknou. Lze jí používat do salátů.
____________________
Sinapis alba - hořčice bílá, Lepidium sativum - řeřicha setá
Hořčice a řeřicha se často přidávají do jídel jako mladé semenáčky. Mají peprnou chuť a používají se do salátů a na chlebíčky. Snadno se pěstují i doma.
____________________
Eruca sativa - roketa setá
Původem ze Středozemí, pěstuje se pro listy, které mají jemně štiplavou a peprnou chuť. Používá se do salátů nebo se vaří jako špenát.
____________________
Rumex acetosa - šťovík
Nejvýznamnější je šťovík kyselý a šťovík štítnatý. Vytrvalá rostlina původem z Evropy a Asie. Má lehce nakyslou chuť. Jí se jako zelenina nebo jako koření. Používá se do salátů, omáček.
____________________
Vitis vinifera - vinná réva
Původem ze Středomoří. Dnes je rozšířená na celém světě. Listy se nejvíce používají v řecké a středovýchodní kuchyni. Čerstvé nebo naložené listy se používají k obložení zvěřiny nebo jako dekorace ovocných mís.
____________________
Urtica dioica - kopřiva dvoudomá
Vytrvalá rostlina, kterou je možné připravovat stejně jako šťovák a špenát. Je základní přísadou do kopřivové polévky, nádivek, saltů, používá se při vaření piva a čaje. Je také používána jako léčivá rostlina.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama