Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Kořenová zelenina

20. července 2008 v 22:37 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady
Raphanus sativus - ředkev bílá
Používá se jako salátová zelenina.
____________________
Pastinaca sativa - pastiňák
Může se strouhat, vařit, smažit, mixovat a pasírovat, kandovat.

____________________
Raphanus sativus - ředkvička
Pochází z Jižní Asie, pěstuje se v mnoha odrůdách a prodává po celý rok. Jí se syrová jako součást salátů, předkrmů, obložených chlebíčků, výborná je s chlebem namazaným máslem.
____________________
Apium graveolens - celer bulvový
Tento celer se pěstuje pro mohutný kořen, bulvu. Je to zimní zelenina. Bulva je tvrdá a před použitím se oloupe. Celer se používá čerstvý i vařený. Vaří se do měkka a podává s omáčkou a dresinkem nebo se propasíruje do polévek a dušených pokrmů. Aby celer nezhnědl, přidá se do vody před vařením pár kapek citronu.
____________________
Daucus carota - mrkev, karotka
Mrkev roste v Evropě a s jejím pěstováním začali ve středověku Nizozemci. Prodává se čerstvá, konzervovaná nebo mražená, k jídlu se připravuje dušená, vařená nebo osmažená na másles bylinkami, peče se s masem nebo se dusí s různými pokrmy nebo se přidává do polévek. Ze strouhané mrkve se také peče bábovka, koláč, buchty.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 maja010 maja010 | Web | 2. srpna 2008 v 8:06 | Reagovat

zajímavé počteníčko!=)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama