Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Jablka

20. července 2008 v 22:41 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady
Velké množství odrůd jablek se pro potřeby trhu dělí do dvou skupin:
  • dezertní
  • na vaření
Dezertní jshou např. Coxovo Orange Pippin, Worcester Pearnain. K odrůdám, které jsou vhodné pro oba způsoby využití, tzn. i pro přípravu pyré, krájení a strouhání na koláče nebo pečení vcelku patří Grenadier, Lord Derby atd.

Granny Smith
Pochází se semenáčku, který byl vypěstován v 19. století v Austrálii. Jablko má křehkou a pevnou dužinu, výraznou chuť a jasně zelenou slupku, která je pro tuto odrůdu charakteristická. Je vhodné pro vaření, tak pro přímí konzum.
Golden Delicious
Jedna z nejvýznamnějších odrůd stolních jablek oblíbená v Americe, jižní Africe a v Anglii. Golden Delicious je pevné a křehké jablko, dokud je slupka zelenavá. Chuťově je výborné v kombinaci s plísňovým sýrem.
Starking
Křehké stolní jablko z Francie. Má červenou žíhanou slupku a bílou sladkou dužinu.
Planá jablka
Malá kyselá jablíčka čereně nebo žlutě zbarvená dozrávají na podzim. Je vhodná pro zpracování na želé, zavařeniny.
Red Delicious
Americká odrůda, jedna z nejlepších stolních odrůd na světě. Jablko je pevné, sladké, velmi dobře skladovatelné.
Spartan
Křehké, příjemně navinulé jablko bylo vyšlechtěno v Dánsku. Je oblíbené na jídlo i vaření. Hodí se i do studených salátů s cibulí a uzeným masem.
Coxova Orange Pippin
Britské nejoblíbenější jablko k jídlu. Je křehké, pevné a šťavnaté, vhodné k vaření.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 maja010 maja010 | Web | 23. července 2008 v 21:38 | Reagovat

Páni, většinu druhů neznám.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama