Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Další ovoce

20. července 2008 v 22:43 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady
Kdouloň (Cydonia vulgaris/oblonga)
Kdoule, nejstarší známé ovoce s mnoha odrůdami. Zpracovávají se na zavařeniny a cukrovinky, při vaření zrůžoví.

____________________
Opuncie (Opuntia ficus indica)
Opuncie nebo-li indiánský fík pochází z Ameriky, odkud se rozšířila do všech oblastí mírného pásma. Plody kaktusu mají trnitý povrch, který se musí před jídlem odstranit. Jí se čerstvé nebo konzervované.
____________________
Fíkovník (Ficus carica)
Pěstují se v několika odrůdách bílého, nachového a červeného zbarvení. Fíky se jedí čerstvé nebo kandované a sušené. Výborné sjou i pečené, přidané do moučníků nebo kompotů.
____________________
Tomel (Diospyros kaki)
Ovoce zvané také churma nebo kaki má několik odrůd, rostlina pochází z Číny a Japonska. Konzumuje se čerstvý, vyrábí se z něj džem nebo se kanduje.
____________________
Banánovník (Musa nana)
Banány pocházejí z tropických oblastí. Mají sladkou chuť a jedí se obvykle syrové buď samostatně, nebo jako součást ovocných salátů. Mohou se však také mírně opékat nebo flambovat hnědým cukrem, brandy nebo rumem. Slupka nezralích plodů je zelená, teprve když zežloutne, je banán zralý.
____________________
Granátovník (Punica granatum)
Pochází z Persie a jeho plody patří mezi nejstarší známé ovoce. Granátová jablka jsou jsou k dostání c podzimních měsících a obvykle se jí čerstvá, šťáva z plodů je osvěžujícím nápojem. Semena granátového jablka se zpracovávají na grenadinový sirup.
____________________
Banánovník zeleninový (Musa paradisiaca)
Zeleninové banány jsou vhodné k tepelnému zpracování. Jsou větší než stolní banány a obsahují méně cukru. Pro přímí konzum se nedoporučují.
____________________
Reveň rebarbora (Rheum rhaponticum)
Řapíky této velké vytrvalé rostliny původem z Tibetu se uplatňují jako ovoce. Jsou k dostání od poloviny zimy do poloviny léta. Prodávají se čerstvé nebo konzervované a používají se do omáček, na koláče, zpracovávají se na zavařeniny, kompoty a vína. Mají ostře kyselou, pikantní chuť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 maja010 maja010 | Web | 21. července 2008 v 23:47 | Reagovat

Zajímalo by mne, jakou chuť má opuncie.

2 Halucinace - admin Halucinace - admin | 22. července 2008 v 10:09 | Reagovat

Údajně má lehce kyselou chuť.

Plody by se neměly brát holýma rukama. Před oloupáním se dávají na několik hodin do vody, aby se ostny uvolnili.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama