Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Chmel (Humulus lupulus)

28. července 2008 v 14:37 | z knihy Kuchařské suroviny a přísady, Wikipedia |  Bylinky
Známou přísadu do piva poskytuje květenství této popínavé evropské liány. Mladé výhony se používají jako zelenina nebo k přípravě salátů. Snítka chmelu vložená do polštáře údajně pomáhá proti nespavosti podobně jako bylinkový čaj připravený z květenství chmelu.

Chmel patří k velmi starým kulturním rostlinám. Už ve středověku pojídali labužníci chmelové výhonky se solí, pepřem, octem a olejem a věřili v jeho léčebné účinky. První údaje o pěstování chmele na území České republiky jsou z roku 859. Významně se o rozšíření v českých zemích zasadil Karel IV.
V lidovém léčitelství se využívá jako sedativum a také povzbuzuje chuť k jídlu. Sbírají se mladé výhonky, které zatím neprorostly na světlo a obsahuí hodně vitamínů skupiny B i minerálních látek.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama