Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Nové koření (Pimenta dioica)

20. prosince 2006 v 23:29 | progast + sk2.goo |  Koření
"Pimentovník dvoudomý"
Stále zelený pimentovník, z čeledi myrtovitých, dorůstá do výšky 6 - 12 m a může se dožít až 100 let. V sedmém roce života poprvé nese plody.
Jako koření se užívají celá nebo mletá sušená semena.
Pimentovník pochází ze Střední Ameriky. Nejlepší nové koření je prý z Jamajky, odkud pochází 80 % světové produkce. Dále se pěstuje na Kubě, Haiti, na pobřeží Mexika a jiných ostrovech. Z Jamajky je však nejkvalitnější.
Účinné látky pimentovníku podporují zažívání, brání nadýmání, pomáhají trávit tuky.
Působivou látkou tohoto koření je silice pigmentová, která způsobuje palčivou, ale příjemně kořeněnou chuť.
Toto koření se dostalo do Evropy v 17. století, bylo z nového světa, proto se mu dostalo názvu nové. V Anglii je nazýváno Allspice, tj. všekoření, nebo také všeho chuť, protože v sobě spojuje chuť a vůni nejoblíbenějších koření: pepře, hřebíčku, skořice i muškátového ořechu.
Silice získávána z plodů i listů se používá v likérnictví, parfumerii i lékařství.
Užití v kuchyni:
Nové koření voní po hřebíčku, s přídechem skořice a muškátu. Jeho chuť je však peprně ostrá.
V kuchyni jím kořeníme zvěřinu, hovězí maso a ryby. Značné množství se využívá při zabíjačce, při nakládání hub, okurek a kyselé zeleniny, hodí se i do špenátu, omáček a paštik.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 danka05 danka05 | 12. února 2007 v 15:39 | Reagovat

díky, využila sem ten článek k referátu :) moc díky za tu druhou fotku :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama