Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Muškátovník pravý (Myristica fragrans)

17. prosince 2006 v 0:29 | z knihy o bylinách |  Koření
Muškátovník pravý pochází z Dálného východu, ostrovů Banda, Malajského souostroví a Moluckých ostrovů. Hojně se pěstuje v zemích s tropickým podnebím, např. v Indii, v Brazílii ...
Strom dorůstá do výšky 6 - 9 m. Kuželovitá, zelená koruna i kmen jsou pokryty hladkou, zelenavě šedou až olivově zbarvenou kůrou. Aromatické střídavé listy jsou dlouhé 10 - 15 cm, leskle zelené na líci a světlekší na rubu. Malé bílé květy mají zvonkovitý tvar.
Plodem je okrově žlutá bobule.
Dužnaté oplodí obsahuje jedno semeno, které pokrývá masitý míšek, rozdělený na 10 - 15 úzkých, jasně červených proužků. Míšek se po usušení prodává jako samostatné koření - muškátový oříšek.

Tradice:
Muškátový oříšek sloužil ve staré čínské medicíně k léčení sleziny, žaludku a střev. Ve středověku se dívali na muškátový oříšek jako na lék proti mentálním poruchám, protože vzhledově připomíná lidský mozek. Muškátový oříšek má slabé narkotické účinky. Olej z muškátových oříšků působil jako opiát a čaj z oříšků pomáhal usnout.
Léčivé vlastnosti:
Oříšek i květ pomáhají proti nadýmání a jsou součástí mastí na hemeroidy.
Muškátový oříšek může vyvolat halucinace, protože muškátová silice obsahuje psychotropní složku - myristicin.
Užití v kuchyni:
Muškátový oříšek voní příjemně kořenitě a trochu pálí. Chuť muškátového květu je jemnější.
Toto koření je vhodné do sladkých i slaných jídel, v české kuchyni je používáno poměrně málo. Dává se do bramborové kaše, do špenátu, zelí, nádivek, těstovin, ke kuřecímu masu, sýrových a vaječných pokrmů, také do sladkých sušenek a piškotů.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 andrea andrea | Web | 10. května 2011 v 11:54 | Reagovat

Muskatovy orisek neni jen slabym halucinogenem, ale pri predavkovani muze vyvolat i umrti. smrtelnou davkou je mysleno ca 25-30 g koreni.

Jinak v malem mnozstvi je to vyborne koreni. Rada jej pouzivam na francouzske zapekane bramory ci na kure.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama