Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Estragon (Artemisia dracunculus)

17. prosince 2006 v 17:44 | Wikipedia |  Koření
Je to vytrvalá rostlina až jeden metr vysoká. Má přímou lodyhu, hustě prutnatě větvenou a celokrajné, čárkovitě kopinaté přisedlé listy. Květní úbory jsou žlutokvěté, stopkaté.
Pěstování:
Estragon se vysévá v dubnu do truhlíčků, pěstuje se i na okenní římse a sazenice se vysazují do záhonu v polovině května na slunné a teplé stanoviště. Na záhonu vyžaduje vydatnou zálivku, v květináči ale nesnáší přelití. Prospívá mu přihnojení kopřivovým výluhem.
Použití:
Estragon má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Arménů a Turků. Listy estragonu mají jemnou hořkosladkou kořeněnou chuť. Používá se k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, do omáček, při nakládání zeleniny, do salátů, polévek a marinád. Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, často spolu se stonky. Pokrmům dodává pikantně trpkou příchuť.
Účinky na organismus:
Estragon významně podporuje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Má i prokazatelný vliv antisklerotický a tonizační. Tlumí křečové bolesti při dyspepsii a podobných poruchách trávení. V lidovém léčitelství se používá ha střevní parazity (roupy, škrkavky). Používá se v čerstvé i sušeném stavu, ale v malém množství.

Kuře na estragonu se sýrem
Ingredience:
  • 8 kuřecích prsíček bez kůže
  • 20 g čerstvého estragonu
  • 300 g čerstvého měkkého pikantního
  • sýra (např. ovčího, kozího)
  • 5 pevných, zralých rajčat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a černý pepř, čerstvě mletý
Příprava:
  • Rozřízněte maso
    Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Do každého
    kousku kuřete udělejte ostrým nožem dlouhý podélný zářez. Maso podél něj rozevřete a naklaďte v jedné vrstvě do lehce vymaštěného pekáčku nebo zapékací mísy.
  • Smíchejte přísady
    Osm lístků estragonu nechte na ozdobu, zbytek jemně posekejte a spolu s pepřem vešlehejte do kozího sýra. Směs pak lžičkou naneste do zářezů v mase. Rajčata nakrájejte na plátky a na každý kousek kuřete položte dva; přidejte
    lístek estragonu a zakápněte olejem.
  • Zapékejte v troubě
    Osolte, opepřete a vložte na pětadvacet až třicet minut do trouby. Kuře má být propečené, ale ještě vláčné; pokud je budete podávat studené, odlijte z pekáče šťávu.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama