Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Chilli

17. prosince 2006 v 21:25 | Wikipedia, Food life |  Koření
je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Hojně se užívají i na Balkáně.
Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Feferonky jsou ostré odrůdy jednoletých kořeninových paprik, kterých je celá škála.
Mimo dalších látek obsahují vitamín C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř. Má příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury, zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Chilli vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Chilli je považováno také za afrodisiakum.
Chilli začali do světa rozšiřovat až Španělé a Portugalci několik desítek let po kolonizaci Nového světa, dnes existují stovky různých chilli druhů, každý s odlišnou vůní, chutí, tvarem, barvou a pálivostí. Roste na exotických druzích křovitých paprik v tropech a subtropech. Nejprve se začaly úspěšně pěstovat ve Španělsku, Číně, Thajsku, Indonésii a Indii. Právě Indie patřila dlouho k největším producentům.
Tato teplomilná rostlina se s ubíhajícím časem používala jako oběživo, zelenina, ozdoba, koření, medicína a dokonce jako desinfekční prostředek ke zbavení se krys, potkanů a štěnic z domácností. Chilli se pěstuje i jako okrasná květina.

V kuchyni se osvědčuje při nakládání okurek, přidává se do omáček k masitým i zeleninovým jídlům, obsahuje je pálivá kořeněná omáčka Tabasco, k avokádu, fazolím, čočce, mořským korýšům, drůbeži.
Zdrojem pálivosti je kapsaicin, který se nachází hlavně v semenech a v přepážkách lusku. Kapsaicin stimuluje tvorbu endorfinů působících na dobrou náladu. Tato látka stimuluje oblasti kůže a jazyka, které potom obvykle pociťují horko a bolest a tím matou mozek, aby si myslel, že jsou spálené.

Kuře s bazalkou a chilli papričkami
Ingredience:
  • 3 lžíce chilli pasty s bazalkou Thai Pride
  • 2 lžíce rybí omáčky Thai Pride
  • 2 lžíce oleje
  • 250 g nakrájeného kuřecího masa
  • 1/2 lžíce tmavé sójové omáčky Cheong Chang
  • 1 lžička cukru
Příprava:
Zahřejte olej na woku nebo na pánvi. Opečte kuřecí maso, přidejte chilli pastu s bazalkou a opečte. Postupně přidávejte rybí omáčku, sójovou omáčku a cukr tak, aby se koření vsáklo do kuřecího masa. Podávejte s jasmínovou rýží.
Chilli kuře na citrónu
Ingredience:
  • 1 kuře
  • 2 lžíce másla
  • 2 snítky rozmarýnu
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce kečupu
  • 1/2 lžičky koření chilli
  • 1 lžička worcesteru
  • sůl, pepř
  • několik kapek tabasca
  • 150g šalotky
  • 1 ostrouhaný citrón
Příprava:
Kuře rozčtvrtíme. Na rozehřátém másle je opečeme v pekáči po obou stranách. Lístky rozmarýnu posekáme. Smícháme s citrónovou šťávou, medem, kečupem, chilli, worcesterem, osolíme, opepříme a okořeníme tabascem. Díly kuřete potřeme částí marinády.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Šalotku oloupeme, přidáme k masu, osolíme, opepříme. Vložíme další snítku rozmarýnu. Pečeme asi 40 minut v troubě. Při pečení potíráme kuře zbytkem marinády. Podáváme se šalotkou a plátky citrónu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tomáš Matěják Tomáš Matěják | Web | 17. prosince 2006 v 21:26 | Reagovat

Máš to tu hezký koukni se na můj blog:   http://nejzabavny.sblog.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama