Na druhém webu se pomalu rozjíždí rubrika s recepty, tak se přijďte kouknout
zde.

Badyán pravý (Illicium verum)

17. prosince 2006 v 17:45 |  Koření
Badyáník je stálezelený strom pocházející z Vietnamu a jižní Číny, kde se také nejvíce pěstuje. Je znám též jako "hvězdicový anýz" nebo "čínský anýz". Poskytuje sušené souplodí zvané badyán, který je drogou i kořením s vysokým obsahem anetolu, pročež se jeho vůně podobá vůni pravého anýzu. Badyánová silice se používá při výrobě likérů a voňavek.

Badyán je stále vzácnější koření. Jsou to sušená souplodí s lesklými semeny pocházející ze stromu příbuzného magnóliím s názvem badyáník pravý. Nejvíce se pěstuje v jižní Číně, také v Japonsku a na Filipínách, ve Vietnamu a jinde v tropech. Do Evropy se dostal teprve na počátku 17.století.
V obchodě se vyskytuje většinou jako osmicípé hvězdice - odtud název hvědicový anýz, také čínský anýz podle země původu. Někdy je drcen na jednotlivé měchýřky - cípky.
Má jemnou vůni podobnou anýzu, kořenitě nasládlou chuť. Obsahuje až 5 % velmi ceněné silice. Má i léčivé účinky - uklidňuje zažívací trakt a podoporuje trávení. Je to koření jemné, ale výrazné.
Používá se do perníku, speciálních sušenek, švestkových povidel, do hruškového kompotu, k aromatizace čajů. Jako koření se užívá v asijsých kuchyních především k hovězímu a skopovému masu, ale i vepřovému a drůbeži.

Kuře na badyánu
Ingredience:
  • 4 ks kuřecích prsíček (po 150 g)
  • 600 g brambor
  • 200 g čerstvých vypeckovaných švestek
  • 200 ml červeného vín
  • 4 hvězdičky badyánu
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • olej
  • sůl
  • jarní cibulka na ozdobu
Příprava:
Brambory pokrájejte na silnější plátky, rozložte na plech vyložený pečícím papírem (mohou se částečně překrývat) a pečte při teplotě 200 stupňů Celsia asi 20 minut.
Kuřecí řízky osolte a opečte na troše oleje nebo ogrilujte z obou stran dozlatova.
Švestky pokrájejte na čtvrtky, zalijte vínem, přidejte badyán a poduste asi 3 minuty. Badyán vyndejte a vmíchejte škrob, aby tekutina mírně zhoustla. Kuřecí řízky a švestky rozložte na talíře. Podávejte s plátky pečených brambor, ozdobte jarní cibulkou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama